Patikler, kış mevsiminde aslında hepimizin giydiği ve sıcacık tutan ürünlerden. Birçok modelde ve ip çeşidi ile hazırlanan patikler, yapıldıkları malzeme ve tekniklere göre daha sıcak tutan bir yapıda olabiliyor. Bu içerikte özellikle son dönemde son derece popüler olan ve kışın da yaklaşmasıyla daha çok göreceğimiz Tunus işi patik modellerinden bahsedeceğiz!
Tunus işi patik, aslında tığ işi ile örgünün bir birleşimidir diyebiliriz. Örgüdeki gibi ilmekleri sırayla toplar, tığ işindeki gibi tek tek geri çekersiniz. Hem örgüden hem de tığ işinden izler taşıyan bu teknik, sıkı ve kalın bir doku oluşturur. Bu yüzden Tunus işiyle yapılan patikler, soğuktan etkilenmeyen, uzun süre dayanıklı ve oldukça sıcak tutan bir yapıdadır. Bir diğer güzel yanı da Tunus işi patikleri süslemek için pek çok farklı deseni uygulayabilmenizdir.
Tunus işi patik yapmaya başlamadan önce ihtiyacınız olan malzemeler aslında genel anlamda örgü malzemelerine benzerdir. Bu anlamda ilk etapta Tunus işi tığı, yani daha uzun bir tığ almanız gerekiyor, patik ipliği seçerken de kalın ve sıcak tutan bir ip tercih etmelisiniz. Pamuk, yün veya akrilik ipler Tunus işi patik için son derece uygun malzemelerdendir.
Tunus işi patik örmeden önce bazı temel teknikleri bilmeniz gerekmektedir. Normal örgülerden farklı bir örgü çeşidi olduğundan normal zamanda çok sık örgü ören biri olsanız dahi Tunus işi patik örgüsünü düzgün yapabilmek için gerekli adımları bilmelisiniz. Tunus işi örgüde her iki yönlü çalışırsınız: İlk sırada ilmekleri toplar, dönüş sırasında onları geri çekersiniz. Bununla beraber de örgü yaparken ipinizi fazla sıkmamaya dikkat etmelisiniz, bunu yapmadığınız taktirde ilmekleriniz çok sıkı olacak ve örgünün temel yapısını da bozacaktır. Temel tekniklerden biri olan zincir çekme, Tunus işinin başlangıç noktasıdır ve örgü boyunca sık sık kullanacağınız bir işlemdir.
Tunus işi patik örerken ilk kısım zincir çekme ile başlar. Patik tabanının genişliği kadar zincir çekmeniz gerekmektedir. Çektiğiniz zincirlerin sayısı, patiklerinizin boyutunu belirler. Örnek verecek olur isek 36-38 numara bir patik için genellikle 20-25 zincir çekmek yeterli olmaktadır. Zincirlerinizi çektikten sonra, geri dönüp her bir zincir ilmeğine batarak tığınıza ilmek toplayarak Tunus işi patik yapımında temel bir adımı uygulamış olur ve üzerine çıkacağınız her sıranın başlangıcını oluşturmuş olursunuz.
Alt taban, patiklerinizin sağlam durmasını sağlayan en önemli kısımdır. Zincir çekip ilk ilmeklerinizi topladıktan sonra, alt tabanı örmeye devam edebilirsiniz. Bu kısımda her iki taraftan da örgü genişlemesi yaparak patik tabanını oluşturmanız gerekir. Patiklerin tabanı ne kadar düzgün ve sağlam olursa, sonuç o kadar kullanışlı ve rahat olacaktır. Tunus işi sık iğne tekniğiyle tabanı örerek, sıkı bir yapı elde edebilirsiniz. Tunus işi sık iğne tekniği, örgünün daha sıkı ve dayanıklı olmasını sağlayan, örgüye güzel bir doku kazandıran bir tekniktir. Normal sık iğneden biraz farklıdır, çünkü ilmeklerin toplandığı Tunus işi mantığıyla yapılır.
· Patikler: Tunus işi sık iğne ile yapılan patikler oldukça sağlam ve sıcak tutar.
· Çantalar: Çanta gibi projelerde dayanıklılığı artırmak için bu teknik kullanılır.
· Şapkalar ve eldivenler: Sıkı bir yapı elde etmek istediğiniz her türlü örgü projesinde kullanabilirsiniz.
Tabanı tamamladıktan sonra, yan kısımları örmeye başlayabilirsiniz. Patiklerinizi ayağınıza tam oturacak şekilde örmeye dikkat etmeniz gereken aşama bu aşamadır diyebiliriz. Yan kısımlar çoğunluk olarak düz bir şekilde örülür fakat burada Tunus işi örgüdeki farklı desenleri uygulamaya başlayabilirsiniz. İsteğe göre düz devam edebilir, isterseniz zigzag desenler de ekleyebilirsiniz; bu kısımda yaratıcılığınızı kullanmak tamamen size kalmış bir durumdur.
İlginizi Çekebilir: Alize İp Modelleri
Patiklerin en önemli kısmı topuk bölümüdür çünkü patiklerin ayağınıza rahat oturmasını sağlar. Tunus işi topuk yapımında, ilmek eksilterek topuğu şekillendirmeniz gerekmektedir. Her iki yandan birer ilmek eksiltip örgüyü daraltarak topuğu oluşturabilirsiniz. Topuk kısmını sağlam ve düzgün örerseniz, patikleriniz hem uzun ömürlü olacak hem de ayağınıza tam oturacaktır.
Patiklerin burun kısmı da çoğu Tunus işi patik örgüsünde yuvarlak ve kavisli olur. Burun bölümünü örerken, Tunus işi ilmek eksiltme tekniğini kullanabilirsiniz. Aynı topukta olduğu gibi, burada da ilmek eksilterek patiğin burun kısmını şekillendirebilirsiniz. İlmek eksiltmeleri dengeli yapmaya dikkat edin, dolayısıyla burun kısmı düzgün ve simetrik olacaktır. Tunus işi ilmek eksiltme tekniği, örgünüzde belirli bölümleri daraltarak şekil vermek için kullanılan bir yöntemdir. Yöntem iki ilmeği birlikte örerek yapılır dolayısıyla her iki ilmek yerine bir ilmek elde edersiniz. Bu basit ama etkili teknik, örgünüzün genişliğini azaltır ve kavisli, dar bölümler oluşturmanıza olanak tanımış olur.
Son dokunuşları yaparken, Tunus işi patik modelinizi ponponlar, fiyonklar ya da boncuklarla süsleyebilirsiniz. Özellikle çocuk patiklerinde ponponlar çok sevimli bir detay olur. Ponponların yanı sıra düğmeler ya da küçük boncuklarla patiklerinizi daha da şık hale getirebilirsiniz. Bu aşamada zevkinize uygun seçimlerle ve patiği kimin için yaptığınızı düşünerek detaylar ekleyebilirsiniz. Örgünüzü kendiniz yapacağınızdan temel teknikler hariç tamamen özgür şekilde hareket ederek istediğiniz renk, model, desenlerde Tunus işi patik örebilirsiniz. Kış aylarında hem kendinizi hem sevdiklerinizi sıcak tutmak için mutlaka Tunus işi patik örgüsünü deneyin!
İlginizi Çekebilir: Nako İp Modelleri
Tunus işi patik, Tunus örgü tekniği ile yapılan, sıcak tutan ve dayanıklı bir patik çeşididir.
Hayır, temel Tunus işi tekniklerini öğrendikten sonra kolayca yapılabilir.
Tunus tığı, patik ipi ve makas gibi temel örgü malzemeleri kullanılır.
Çoğunluk olarak 3.5 mm ile 5 mm arasında bir Tunus tığı tercih edilir.
Örgü hızınıza bağlı olarak ortalama 1-2 gün içinde tamamlanabilir.
Tunus işi patikler kış aylarında sıcak tutmak için doğru seçimdir.
Her yaş grubu için yapılabilir, bebeklerden yetişkinlere kadar herkes için uygundur.
Farklı renk ipler ve ilmek teknikleri kullanılarak çeşitli desenler yapılabilir.
Elde yıkanmasını öneririz fakat bazı ip türleri için makineye de atılabilir.
Evde, yatak odasında veya rahatlık için günlük kullan için uygundur.
İlginizi Çekebilir: Makrome Örgü İpleri