Örgü teknikleri özellikle bu alanda gelişmek isteyen insanlar ve farklı örgü türlerini denemek isteyen insanlar için hem eğlenceli hem de daha güzel ürünler ortaya koyabilecekleri seçenekler ortaya koymalarını sağlar. Birçok örgü tekniği bulunan bu alanda istediğiniz teknikleri öğrenerek daha güzel örgüler ortaya koyabilirsiniz. En çok bilinen örgü teknikleri aşağıdaki gibidir;
Örgüye yeni başlayanların gözdesi olan Haroşa tekniği, her iki sırada da ilmeklerin düz örülmesiyle yapılır. Düz örgü, kalın, kabarık ve dayanıklı bir doku oluşturur. Şapka, atkı ve battaniyelerde bu tekniği kullanabilirsiniz.
Düz örgüye göre biraz daha dikkat gerektiren ters örgü tekniği bir sırada düz, diğer sırada ters ilmekler örülerek yapılır. Kazak gibi giysilerde pürüzsüz bir görünüme sebep olduğu için kışlık ürünlerinize kullanabileceğiniz bir tekniktir.
Ters ve düz örgülerin bir araya geldiği Ribana yani lastik örgü tekniği, kıyafetlerin manşetlerinde, yakalarında ve bel bölgelerinde sık bir biçimde kullanılmaktadır. Esneyen ve sıkı bir doku oluşturarak parçaların formda kalmasını kolaylaştırmaktadır.
Delikli ve hafif örgüler yapmanızı kolaylaştıran ajurlu örgü tekniği, şallardan yazlık bluzlara kadar birçok örgüde kullanılmaktadır. Hafif ve zarif görünümleri nedeniyle özellikle yazlık örgüleriniz için kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Saç örgüsü tekniğinde ilmekler çaprazlanarak saç örgüsü formu ortaya koyulur. Saç örgüleri, kazaklar, şapkalar ve battaniyelerde kullanabileceğiniz ve görüntüsü de çok güzel duran bir tekniktir.
Şiş yerine tığ kullanarak yapılan kroşe teknikte, tek bir ilmekle çok güzel işler yaratabilirsiniz. Çantalardan dantellere, aksesuarların yapımında tığ işi örgü kullanarak her yerde kullanabileceğiniz ürünler örebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Makrome İp Modelleri
Burgulu örgü, örgüdeki ilmeklerin birbirine dolanarak büküldüğü bir tekniktir. Kazaklar ve şapkalarda sıkça kullanılan bu teknik, özellikle klasik ürünler örmek isteyen kişiler tarafından çok tercih edilmektedir. Klasik ürünlerde bu teknikten mutlaka yararlanılır.
Kabartmalı örgü tekniği örgüye derinlik katarak dokuyu zenginleştirmenizi sağlayacaktır. Battaniyeler, atkılar ve kazaklar bu teknikle örülmektedir. Farklı teknikler denemek istiyorsanız kabartmalı tekniği deneyebilirsiniz.
Tığ ve şiş karışımı bir teknik olan Tunus örgüsü, sıkı ve kalın örgüler için kullanılır. Battaniyeler ve şallar bu teknikle çok şık görünecektir. Yeni nesil battaniyelerde çok sık rastlayabileceğiniz bir yöntemdir.
Arttırma ve eksiltme, örgüde ilmek ekleyerek ya da çıkararak şekil verme tekniğidir. Şal, kazak ve hırkalarda kullanımına rastlayabilmeniz mümkündür.
İlginizi Çekebilir: Nako İp Modelleri
Örgü örmek, günümüzde sadece bir hobi olarak değerlendirilmemektedir, hobi olmanın yanı sıra insanlara yaratıcılıklarını ortaya koymaları imkânı tanıyan bir sanattır aslında. Farklı örgü teknikleri örgüye başlarken size sağlam bir temel verir.
Bu anlamda tığ ya da şişle ilk kez kazak ördüğünüzde teknik bilginiz yetersizse, işin sonunda ortaya çıkan ürün pek de istediğiniz gibi olmayacaktır ama temel teknikleri öğrendiğinizde, ilmek atma, arttırma, eksiltme ya da motif ekleme gibi adımları iyi bir şekilde uygulayabilirsiniz.
Örgü tekniklerini öğrenmek korktuğunuz kadar zor değildir. Örgüye yeni başlayan birçok kişi çelinse de bugün teknolojinin sunduğu fırsatlarla, öğrenme süreci daha da kolay ve eğlenceli hale geldi. Bu konuda en büyük yardımcınız, adım adım ilerleyen videolar ve yazılı kaynaklar olacaktır. İnternette sayısız eğitim videosu bulabilirsiniz; örgüye yeni başlayanlar için temel ilmek atma tekniklerinden, ileri düzeydeki kabartmalı örgü tekniklerine kadar her seviyeye uygun içerikler mevcut.
Bununla birlikte, örgü tekniklerini öğrenmenin en güzel yollarından biri de tecrübeli birinden yüz yüze öğrenmektir. Yerel el işi kurslarını da tercih edebilirsiniz, günümüzde özellikle ev hanımları bu yolu tercih etmektedir. Hem teknik becerilerinizi geliştirir hem de aynı ilgi alanına sahip insanlarla tanışarak, birlikte öğrenebilmek için yaşadığınız yerin kurslarını araştırmanızı tavsiye ederiz.
Örgü tekniklerini öğrenirken sabırlı olmanızı önermekteyiz. İlk başlarda zor gibi görünen teknikler, pratik yaptıkça elinizin alıştığını fark edeceğiniz ve keyif alacağınız becerilere dönüşür. Örgüde acele etmek de yanlıştır, bunun yerine aşama aşama ilerleyerek, öğrenme sürecini daha kolay atlatabilirsiniz.
Bu sorunun kesin bir cevabı yok, çünkü herkesin öğrenme süreci farklıdır. Bazı insanlar bir haftada temel örgü tekniklerine hâkim olabilirken, kimileri daha fazla zamana ihtiyaç duyabilmektedir. Bu konuda asıl önemli olan, öğrenme sürecinin hızından çok, ne kadar bu işten keyif alıp almadığınız ve sabır göstermeyi becermenizdir.
Temel düzeyde bir örgü tekniğini öğrenmeniz birkaç saat veya birkaç gün içerisinde mümkün olacaktır. İşin başında ilmek atma, düz ve ters örgü gibi temel tekniklerle başlayabilirsiniz. Bu tarz teknikler, örgülerin temeli olduğundan, bunları öğrendikten sonra daha karmaşık tekniklere geçmek kolaylaşacaktır.
Her insanın el becerisi, öğrenme stili ve motivasyonu farklıdır. Günlük olarak kısa süreli örgü pratiği yapıyorsanız, birkaç hafta içinde oldukça ilerlediğinizi fark edebilirsiniz. Yani kısaca anlatacak olursak ne kadar sürede öğrenileceği tamamen size bağlıdır.
Örgü teknikleri için eğitimler var ve eğitimler hem yeni başlayanlar hem de daha ileri düzeyde beceri sahibi olanlar için son derece avantajlıdır. Temel ilmek atma tekniklerini öğrenmek istiyor olmanız veya daha karışık & zor motifler üzerinde çalışmak istiyor olmanız bir şey fark etmeyecektir.
Düz örgü, başlangıç için en kolay ve temel tekniktir. Düz ve ters sırayı öğrenerek birçok örgü yapabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Alize İp Modelleri
Örgünüzün ihtiyaç duyduğu parametrelere bağlı olarak, pamuk, akrilik veya yün iplik kullanabilirsiniz. Kalın iplikler kışlık ürünler için çok kullanılırken yazlık ürünleriniz için daha ince yapıda iplikler kullanabilirsiniz.
Örgünüzün ölçülerine ve kalınlığına bağlı olarak, iğ etiketinde belirtilen miktarları kullanabilirsiniz. Fazladan ip almanız doğru olandır çünkü özellikle yeni başlayan biriyseniz yaptığınız hataları geri alırken iplik harcarsınız. Dolayısıyla fazla ürün almak zararlı olmayacaktır.
Hataları düzeltmek için, örgüyü geri sarabilirsiniz, dikiş tekniği kullanabilir veya gerekli yerde ilmek çıkarabilirsiniz. Hata yapmaktan korkmadan örgülerinizi örebilirsiniz çünkü yanlış yapılan her örgü hatasının bir çözümü de bulunmaktadır. Bu yüzden özgür davranmanız daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Örgü kursları, YouTube videoları, kitaplar veya çevrimiçi platformlar aracılığıyla örgü tekniklerini öğrenebilirsiniz. Boş vaktiniz varsa kesinlikle fiziki kurslara gitmenizi önermekteyiz. Yüz yüze öğrenilen bilgiler her zaman daha büyük bir etki sağlayacaktır.
Temel olarak örgü şişleri, iplik, makas ve ölçü aleti gerekir. Gelişmiş örgülerde, ilmek işaretleyicileri ve dikiş iğneleri de kullanabilirsiniz fakat örgü işinde profesyonel değilseniz diğer yardımcı ürünleri kullanmanıza ilk etapta gerek olmamaktadır. Kafanızı karıştırmamak için öncelikle temel malzemeleri kullanarak işe başlayabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Tuhafiye Malzemeleri ve Hobi Malzemeleri