1000₺ ve üzeri Ücretsiz Kargo 🚚 TEL: 0552 919 37 86
1000₺ ve üzeri Ücretsiz Kargo 🚚 TEL: 0552 919 37 86
1000₺ ve üzeri Ücretsiz Kargo 🚚 TEL: 0552 919 37 86
Ajur Örgü Tekniği Nedir? Ajur Örnekleri

Ajur Örgü Tekniği Nedir? Ajur Örnekleri

Ajur örgü, kendine özgü teknikleri sayesinde ipleri ilmek ilmek işleyerek kıyafet, aksesuar veya ev dekorasyonu gibi farklı kullanım alanlarına uygun ürünler yaratmamızı sağlamakta! Bu içerikte 2024 yazında bolerolarda sıkça gördüğümüz bir model olan ajur örgü tekniğini konuşacağız;

Örgü Teknikleri Ne İşe Yarar?

Birbirinden farklı örgü teknikleri, örgülerde çeşitlilik ve doku yaratırken işin estetik yönünü de artırır. Ajur, Selanik, pirinç veya Haroşa gibi örgü tekniklerinin her biri farklı desenler ve dokular oluşturan bir çeşittir.  Her teknik iplerin hareket etme şekliyle belirli bir yapı oluşturur ve örgüye bir ritim kazandırır. Dolayısıyla örgü teknikleri hem yaratıcı hem de kullanışlı ürünler ortaya çıkarmanız için birebirdir.

Ajur Örgü Tekniği Nedir?

Ajur örgü tekniği, örgüde ince, delikli ve zarif bir yapı & görünüm oluşturmak için kullanılan özel bir yöntemdir. Kelime anlamı “delikli örgü” olan ajur, özellikle yazlık kıyafetlerde, şallarda ve dekoratif parçalarda tercih edilen, şık ve hafif bir görünüme sahip bir örgü çeşididir. Teknikte, ilmek atlayarak ya da eksilterek örgü üzerinde simetrik veya asimetrik boşluklar yaratılır. İnce dokusuyla dikkat çeker ve örgüde belirgin bir desen oluşturur. Hem kolay hem de etkileyici bir örgü tekniği olan ajur, örgüye yeni başlayanların bile rahatça uygulayabileceği bir teknik olarak bilinir. Bu anlamda moda dünyasında da ajur örgü tekniği sayesinde birçok farklı kıyafet ve aksesuar modeli ortaya çıkmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Amigurumi Aksesuarları


Ajur Örgü Tekniği Nasıl Yapılır?

Ajur örgü tekniğini öğrenmek için öncelikle örgüde temel becerilere sahip olmanız gerekmektedir. Temelinde teknik, ilmeklerin yer değiştirmesi veya iplik dolama yöntemleriyle delikli desenler oluşturmaktır diyebiliriz. En basit ajur örneklerinden biri, örgü sırasında birkaç ilmek eksiltip ardından aynı sayıda ilmek artırarak yapılır. Sonucunda da örgüde zarif deliklerin ve desenlerin oluşmasını sağlar.

 Ajur tekniği uygularken desenin simetrik olması için dikkatli bir çalışma yapmanızı öneririz. Her ilmek artırma ve eksiltme işlemi, örgünün genel desenini ve formunu oluşturur. Her sırada ilmek sayısını dikkatlice kontrol etmeyi gerektirir, bu nedenle ajur örgü yaparken konsantrasyonunuza da ekstra dikkat etmelisiniz diyebiliriz. Ajur örgü tekniğini öğrenmek için önceden hazırlanmış desen şemalarını takip edebilirsiniz.

Ajur Örgü Tekniğinin Kolaylığı Nedir?

Aslında her örgü tekniği çeşidinin belirli bir kolaylığı vardır. Hepsi kendine özgü avantajlar ortaya koymaktadır. Ajur örgü tekniği, ilk bakışta karmaşık gibi görünse de öğrenmesi ve uygulaması oldukça kolay bir tekniktir. Örgüye yeni başlayanlar için de uygun bir tekniktir diyebiliriz çünkü temelde sadece ilmek atlama ve iplik dolama tekniklerine dayanır. Ajur örgüde belli bir ritmi yakaladığınızda, her sırada oluşan desenlere bağlı olarak ilerlemeniz mümkündür. Yeni bir örgüye başlamak için uygun bir teknik olmasının yanı sıra da aslında uygulaması da eğlencelidir.

Ajur Örgü Tekniği Hangi Malzemeler ile Yapılır?

Pamuk, bambu ya da keten iplikler, ajur örgü tekniğinde oldukça popülerdir. Ajur örgülerde kullanılan ipliğin inceliği ve kalınlığı, desenin görünürlüğünü ve örgünün dokusunu etkileyeceği için seçimlerinizi bu doğrultuda yapmalısınız. Şiş olarak da ipin kalınlığına uygun fakat biraz daha kalın uçlu şişler kullanabilirsiniz. Boşlukları doğru bir şekilde belirleyebilmeniz ve nihayetinde örgünün sonucu için şiş seçimi önem arz etmektedir.

İlginizi Çekebilir: Makrome İp Çeşitleri


Ajur Örgü Tekniği Yapmak Zor Mudur?

Temel örgü tekniklerini bilen herkes, ajur örgüye rahatlıkla başlayabilir. İlk başta bazı desenleri oluşturmakta zorluk yaşasanız da doğru adımları takip ettiğinizde oldukça akıcı bir teknik olduğunu fark edersiniz. Özellikle ilmek atlama ve dolama gibi basit adımlarla yapılan ajur, örgüde belli bir disiplinle devam edilmesi gereken bir teknik olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ajur Örgü Tekniği İçin Eğitim Almak Gerekir Mi?

Ajur örgü tekniği, birçok kaynak ve video ile kolayca öğrenilebilecek bir tekniktir. Temel örgü tekniklerini bilenler için eğitim almadan bile bu teknik rahatlıkla uygulanabilir. Ama desenli ajur örneklerinde zorlanıyorsanız, çevrimiçi platformlardaki ücretsiz veya ücretli kurslardan destek alabilirsiniz. Bunun yanında bir diğer tavsiyemiz olarak örgüyle ilgili kitaplarda ajur tekniğine dair detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Biraz pratik yaparak, ajur örgüde kendinizi geliştirebilir ve nispeten daha karışık desenlere geçebilirsiniz.

Ajur Örgü Bakımı Nasıl Olmalı?

Ajur örgüler, narin ve ince bir yapıya sahip olduklarından bakımları dikkat ister. Ajur örgü ürünlerinizi yıkarken düşük sıcaklıkta elde yıkamanızı önermekteyiz. Çamaşır makinesinde yıkanacaksa, hassas programda ve düşük devirde yıkayabilirsiniz. Kurutma aşamasında ise ürünü asarak değil, düz bir zemine sererek kurutmanız daha doğrudur. Gerektiğinde hafif ütüleme ile örgünüzün formunu korumasına katkı sunabilirsiniz.

Ajur Tekniği ile En Çok Neler Örülür?

·       Şallar

·       Atkılar

·       Hırkalar

·       Bluzlar

·       Tunikler

·       Elbiseler

·       Bebek Battaniyeleri

·       Yastık Kılıfları

·       Masa Örtüleri

·       Pançolar

·       Perdeler

·       Çantalar

·       Şapkalar

·       Bolero Ceketler

·       Dantel Görünümlü Aksesuarlar

Ajur Örgü Tekniği Malzemeleri Nereden Alınır?

Ajur örgü tekniği için gerekli olan iplik ve şişler, öncelikle tuhafiyelerde, daha sonra ise günümüzde popüler olan hobi üzerinde dükkanlarda kolayca bulunabilir. Bunun yanında e-ticaret alışveriş sitelerinde geniş bir iplik ve örgü malzemesi seçeneği vardır, internetten dilediğiniz gibi seçebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Nako İp Modelleri


SIKÇA SORULAN SORULAR

Ajur örgü tekniği zor mu?

Temel örgü bilgisine sahip olan herkes ajur örgü tekniğini öğrenebilir. Tekniğin zorluk derecesi, seçtiğiniz yapı ve desenin ne kadar karışık olduğuna bağlıdır diyebiliriz.

Ajur örgü dayanıklı mıdır?

Ajur örgü tekniği ile örülen ürünler dayanıklıdır ama kesinlikle doğru bakım gerektirir. Uygun şekilde yıkandığında ve saklandığında uzun ömürlü olur ve formunu korur. Uzun süre formunu koruyacak ürünler için düzenli şekilde bakımlarını doğru uygulamanızı tavsiye ederiz.

Ajur tekniğinde yıkama talimatı nedir?

Ajur örgü ürünlerinizi düşük sıcaklıkta, tercihen elde yıkamanızı tavsiye ederiz. Kuruturken de kurutma makinesine değil, düz bir zemine sererek kurutursanız ürününüzün ömrünü de doğru oranda artırmış olursunuz ve uzun süreler boyunca kullanabilirsiniz.

Ajur tekniği için eğitim almak gerekli mi?

Hayır, ajur örgü tekniğini öğrenmek için özel bir eğitim gerekmiyor. İnternet üzerinde yer alan kaynaklardan ve video eğitimlerden faydalanarak temel desenleri kolayca öğrenebilirsiniz.

Ajur örgüde hangi kalınlık tercih edilir?

İnce iplikler ajur örgü için daha çok kullanılmaktadır çünkü ince iplikler oluşacak desenin detaylarını daha iyi gösterir. Kalın iplikler de kullanılabilir fakat ince ipler daha zarif sonuç verir.

Ajur örgü yazın kullanışlı mı?

Delikli yapısı sayesinde hava alır, terlemeyi önler ve sıcak havalarda rahattır.

Ajur örgüde hata yaparsak ne yapmalıyız?

Ajur örgüde bir hata fark ederseniz, dikkatlice ilmekleri geri açarak hatalı noktaya kadar dönüp tekrar örebilirsiniz.

Ajur örgüde kaç ilmek kullanılmalı?

Kullanılacak ilmek sayısı, örülecek desen ve örgüye göre değişir. İlmek sayısını belirlerken desenin tekrarlarını göz önüne alınız.

Ajur tekniği hobi olarak nasıl başlanır?

Ajur örgüye başlamak için basit desenlerden başlayarak deneyim kazanabilirsiniz. Öncelikle kolay örneklerden başlayıp daha sonra kendinizi zor örgüleri yapabiliyor bir halde bulabilirsiniz. Yani kısaca her işte olduğu gibi bu konuda da önemli olan şey bol bol pratik yapmanızdır.

İlginizi Çekebilir: Alize İp Çeşitleri